Start een Franchise


Neem contact met mij op

Bel: 06-24246789

Mail: info@starteenfranchise.nl

De risico's van het starten van een franchise

Risico’s franchise

Natuurlijk geniet je bij het starten van een franchise van de voordelen van een bewezen succesvol concept met een bekende naam en begeleiding door je franchisegever. Dat wil echter niet zeggen dat er geen risico’s aan een franchise beginnen verbonden zijn. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden maar ook een franchise is zoals iedere onderneming die opgestart wordt niet risicoloos. Er zijn geen garanties. We zetten de belangrijkste risico’s van een franchise voor je op een rijtje:

  • Het idee van de franchisegever slaat minder goed aan in de markt dan gedacht, vaak door onvoldoende kennisoverdracht aan de franchisenemers. Wanneer een bedrijf al lange tijd bestaat en meerdere succesvolle vestigingen heeft, is dit risico echter niet zo groot en bovendien kijken wij voor je of het idee voor de franchise voldoende haalbaar is, of de franchisegever financieel gezond is en of er eventueel al pilot-vestigingen zijn.
  • De kosten van de levering liggen voor de franchisenemer hoger dan verwacht en dus komen  de marges onder druk te staan. Je moet bij je moederorganisatie inkopen terwijl het ergens anders misschien veel goedkoper is. Starteenfranchise.nl selecteert voor jou de meest voordelige franchisegevers met goede (inkoop)condities op het gebied van onder andere locatie (rayon), inrichting en inkoop. We kijken of prognoses van franchisenemers in het verleden redelijk uitgekomen zijn en of de franchisegever bijvoorbeeld reclamekosten voor zijn eigen rekening neemt.
  • Het product of de dienst is gevoelig voor onder andere inflatie en onderhevig aan trends, waardoor de behoefte van de markt in de toekomst kan veranderen. Is er voldoende groei mogelijk in de huidige markt? We zoeken naar franchisegevers die flexibel zijn, zich mee ontwikkelen en passende trainingen geven.
  • De relatie met de franchisegever verslechtert door meningsverschillen over bijvoorbeeld het assortiment en de openingstijden. Starteenfranchise.nl bemiddelt voor jou en kijkt welke franchisegever de beste match voor je is. Samen stellen we de voorwaarden op. Praat ook eens met toekomstige collega’s over hoe zij de samenwerking ervaren en neem een kijkje in andere franchises.
  • De jaarlijks terugkerende kosten en instap fee zijn te hoog om terugverdiend te worden of je kunt hierdoor niet rondkomen. De franchisegevers van Starteenfranchise.nl vragen echter geen maandelijkse of jaarlijkse fee’s en een lage instap fee.
  • Je hebt als persoon toch niet het juiste profiel om een succesvol franchisenemer te worden. De tijd en energie die je in jouw franchise steekt, je leiderschaps- en managementvaardigheden zijn enkele eigenschappen die je succes mede bepalen. Je moet het concept volgen waardoor je dus zowel een leider als een volger moet kunnen zijn. Je moet voldoende uithoudingsvermogen hebben om met risico’s om te gaan. Door de ondernemerstest te doen, kun je direct een inschatting maken over of een franchise bij je past.
  • Je bent niet realistisch genoeg geweest. Een franchise biedt je de mogelijkheid je eigen uren in te delen maar dat betekent, zeker in het begin, ook veel tijd investeren. Werken wanneer het klanten het beste uitkomt, dus ook tijdens feestdagen, in je vakantie of ieder weekend. Besef je ook dat je niet direct geld zult verdienen, maar eerst moet investeren. Entree fee, huur, inrichting, reclame, voorraad, lonen. Veel franchisenemers stappen in een formule in de hoop hier snel rijk van te worden maar het kan maanden duren voordat je winst maakt.

Je deelt de winsten, maar niet het verlies. Een franchisenemer ‘leent’ de formule van de franchisegever, tegen eigen risico. Waar grote risico’s zijn, is gelukkig ook veel kans op gouden bergen. De meeste risico’s worden door het bestaande concept en de (franchise)overeenkomst opgevangen. Ook Starteenfranchise.nl beperkt bovenstaande risico’s van een franchise starten zoveel mogelijk voor je door de juiste begeleiding, advies en het opstellen van goede voorwaarden. We selecteren laagdrempelige formules zonder grote financiële verplichtingen. En minstens zo belangrijk, als jij een geschikte franchisenemer bent, beperk je zelf de meeste risico’s al!

Neem vrijblijvend contact met ons op of download ons e-book voor meer informatie.

UW EIGEN FRANCHISE STARTEN?