Start een Franchise


Neem contact met mij op

Bel: 06-24246789

Mail: info@starteenfranchise.nl

Voorwaarden & regels van een franchise

Franchise voorwaarden

Franchising is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen en groeit de komende jaren nog verder door. Met name in de horeca, zakelijke en persoonlijke dienstverlening, vervoer, logistiek en de zorg wordt franchising steeds meer toegepast. In de detailhandel is franchising al een groot begrip. Je kunt de formules van Starteenfranchise.nl op onze website bekijken. Hieronder vertellen we je graag meer over specifieke franchise voorwaarden en wanneer iets een franchise heet.

 

Wat is franchising?

Franchising is een samenwerking tussen de franchisegever en franchisenemer, welke beide zelfstandige en juridische onafhankelijke ondernemingen zijn. De franchisegever stelt een bepaald concept (formule) ter beschikking met de daarbij behorende trainingen, administratieve ondersteuning, marketing en alle know how voor een vastgestelde periode. De franchisegever coacht, ondersteunt en begeleid de franchisenemer bij de exploitatie van de formule. De basis is een uniforme uitstraling naar de markt toe en een efficiënte taakverdeling.

De franchisegever bepaalt de franchise voorwaarden. Een goede onderlinge samenwerking is dan ook van groot belang om de franchise tot een succes te brengen, evenals de eigen inzet en inbreng van de franchisenemer.

 

Welke voorwaarden of franchise regels zijn van toepassing op de relatie?

Ten aanzien van franchise regels kunnen we soms wel spreken van ingewikkelde situaties. Er is in Nederland geen specifieke wetgeving van toepassing op franchising. Wel zijn de franchisegever en -nemer gebonden aan de regels van het Nederlandse en Europese ondernemings- en mededingingsrecht, onder meer op het gebied van prijsafspraken, gebiedsbescherming, non-concurrentiebedingen en exclusieve afnameverplichtingen. 

De Europese Franchise Federatie heeft wel de Europese Erecode Inzake Franchising opgesteld, waaraan in ieder geval alle leden van de NFV (Nederlandse Franchise Vereniging) en in alle waarschijnlijkheid ook alle andere formules in Nederland zich committeren en conformeren. De Erecode is van toepassing in de relatie tussen de franchisegever en zijn individuele franchisenemer(s) en biedt een referentiekader van franchise voorwaarden waaraan franchiseorganisaties hun gedrag kunnen toetsen. 

 

Wij helpen je graag!

Het is raadzaam om voor het opstellen van franchisecontracten altijd de hulp in te roepen van een gespecialiseerd franchise adviseur/intermediair als Starteenfranchise.nl. Wij kennen de bestaande wet- en regelgeving en de voorwaarden van (franchise)formules en kunnen je hierover uitgebreid informeren en adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

UW EIGEN FRANCHISE STARTEN?